9. Liebst du um Schönheit?

Vrouwelijke componisten

Dit programma voor een vrouwelijke zanger en een vrouwelijke pianist is een ode aan de vrouwelijke componist, die het door de eeuwen heen niet bepaald gemakkelijk heeft gehad. De weerstand tegen de vrouw als componist was groot in de vorige eeuwen.
Dit programma bevat liederen voor solostem en piano met bekendere componisten als Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en Alma Mahler, maar ook de minder bekende Nederlandse componisten Henriette Bosmans, Anna Cramer, Elisabeth Kuyper en Rosy Wertheim. Daarnaast klinken ook Tsjechische liederen uit de 20e eeuw van Viteszlava Kapralova, Engelse liederen van Rebecca Clarke en aanstekelijke Franse chansons van Cécile Chaminade. De 21e eeuw kan natuurlijk niet ontbreken, de Nederlandse vrouwelijke componist Sylvia Maessen componeerde veel vocale werken (zie CD ‘Inspired by poetry’). Haar compositie ‘Les Plaies du Monde’ voor zang en piano is op tekst van de opstandige, Franse student Rutebeuf uit de 13e eeuw. De tekst is in het Oud Frans en stelt de misstanden in de wereld, ‘de wonden der wereld’, aan de kaak, zoals armoede.

Pianiste Reinild Mees heeft in de 21e eeuw een Vrouwenmuziekmarathon georganiseerd met 4 zangeressen en 1 pianiste.


vlnr. mezzo Karin Strobos, mezzo Tania Kross, pianiste Reinild Mees, sopraan Irene Maessen, sopraan Roberta Alexander

 

Lezing vrouwelijke componisten

Vanuit mijn interesse voor de vrouwelijke componist heb ik een lezing samengesteld ‘Vrouwelijke componisten door de eeuwen heen’, beginnend vanaf de Middeleeuwen tot en met de 21e eeuw. De tegenwerking die de dames in de afgelopen eeuwen ondervonden als componist is onrechtvaardig en vaak hartverscheurend. Vele muziekfragmenten geven een mooi beeld van de geschiedenis van de componerende vrouw, aanvullend zal ik de ‘Rubaiyat’ uitvoeren van Sylvia Maessen voor zes gestemde glazen en solostem. Desgevraagd kan Sylvia een inkijkje geven in het proces van het componeren en dat illustreren met muziekfragmenten.

Vrouwelijke componisten: Hildegard von Bingen, Belle van Zuylen, Barbara Strozzi, Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Alma Mahler, Catharina van Rennes, Henriette Bosmans, Rosy Wertheim, Rebecca Clarke, Germaine Tailleferre en Viteszlava Kapralova.