Individuele lessen

Samengaan muziek en techniek
In het hoofdstuk van de ‘zanger’ wordt al duidelijk dat naast de ontwikkeling en het onderhoud van de eigen stem ook het zelf zoeken naar repertoire en het maken van programma’s hoort. De muzikale bagage is minstens zo belangrijk als de technische vaardigheden om de zanger als musicus verder te brengen. Sterker nog; de ontwikkeling van muzikaliteit en techniek gaat hand in hand. Het innerlijk gehoor, de muzikale verbeelding is de basis van de musicus. Dus naast de broodnodige zangoefeningen om bepaalde technische zaken onder de knie te krijgen, is werken aan repertoire een must, juist ook voor beginners, hoe simpel het lied of de aria ook is, de verbeelding wordt dan door tekst en muziek en het samengaan daarvan ontwikkeld. En voor de gevorderden: het juiste repertoire op het juiste moment kan de zanger boven zich uit doen stijgen.

Leren studeren
Een ander belangrijk punt is het leren studeren. Goed studeren is helemaal niet makkelijk. Het is zaak dat ondanks de bewuste concentratie op de technische zaken ook het welbevinden in de gaten wordt gehouden. Als het lichaam en de geest zich ongemakkelijk voelen is de kans op een goede inprenting van nieuwe informatie zeer gering. Daarom is het in het begin belangrijk om ‘live’ lessen te volgen. De docent schept een veilige situatie voor de student.

Lessen via internet
Dit is een actueel aspect van het lesgeven. Door de corona crisis is het lesgeven via Zoom en andere social media op bepaalde momenten, zoals een lockdown, het enige dat rest in het (muziek)onderwijs. Gelukkig dat we het kunnen gebruiken, maar voor het opzetten van de noodzakelijke vertrouwensrelatie tussen docent en leerling is een virtuele les niet geschikt. Er zijn inmiddels gelukkig veel mogelijkheden om met verschillende ‘tools’ toch een goede les via internet op te zetten. Voor het bijhouden van de stem met de bijbehorende technische zaken en het instuderen en behandelen van repertoire kan les via internet prima gebruikt worden.

Voor informatie over de lessen: irene.maessen@xs4all.nl