Biografie

• STUDIE & CONCOURSEN                                  

Irene Maessen studeerde bij Cora Canne Meijer aan het Amsterdams Conservatorium waar zij cum laude het diploma Uitvoerend Musicus en haar opera examen behaalde. Ze volgde lessen bij Arleen Auger en was prijswinnares op het Internationaal Elly Ameling concours, het Cristina Deutekom concours, en het Internationaal Vocalisten Concours te ‘s-Hertogenbosch. Irene Maessen werd onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van de Vrienden van het Concertgebouw.

• LIED

Irene Maessen heeft een breed liedrepertoire opgebouwd. Haar affiniteit met het Franse impressionistische repertoire is opvallend en heeft tot bijzondere uitvoeringen geleid. Tevens heeft ze onbekende Nederlandse kamermuziek uit de vergetelheid gehaald en samen met pianiste Reinild Mees is ze een pleitbezorgster van liederen van vrouwelijke componisten. Ze gaf liedrecitals samen met Rudolf Jansen, Marja Bon, Maurice Lammerts van Bueren, Paolo Giacometti, Leo van Doeselaar en Wyneke Jordans, Marcel Worms, Roger Braun, Frans van Ruth, Kelvin Grout en David Kuyken.
Met Reinbert de Leeuw voerde ze de ‘Urfassung’ van de avondvullende liederencyclus ‘Das Marienleben’ uit van Paul Hindemith.
Met Marja Bon introduceerde zij het ‘Liedrecital a la carte’, een keuze programma, waarin het publiek bepaalde welke liederen er uitgevoerd werden van 99 voorgeschotelde liederen.

Met Maurice Lammerts van Bueren presenteert zij het programma ‘Het meisje en de nachtegaal’ met muziek van Granados, Grieg, Schubert en Maessen.
Irene bespeelt zes gestemde glazen (foto), waarmee ze zichzelf begeleidt in het lied Rubaiyat van haar zus, componiste Sylvia Maessen. Zie het uitgebreide programma overzicht en CD’s.

• OPERA

Als operazangeres vertolkte Irene Maessen veel rollen, in het bijzonder in de opera’s van Mozart. Zij zong Pamina in Die Zauberflöte, Donna Elvira en Zerlina in Don Giovanni, Cherubino en de Gravin in Le Nozze di Figaro en Fiordiligi in Cosi fan tutte. Zij was verbonden aan de operahuizen van Innsbruck en Salzburg en zong als gast bij de Nationale reisopera. 

• ORKEST

Irene Maessen trad op met de belangrijkste Nederlandse orkesten (Radio Symfonie Orkest, Brabants Orkest, Noord Nederlands Orkest, Radio Kamer Orkest, Nederlands Kamer Orkest, Limburgs Symfonie Orkest) onder leiding van vooraanstaande dirigenten (Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Edo de Waart, Jan Willem de Vriend, Hubert Soudant, Ivor Bolton, Nicolas Cleobury, Roland Kieft, Uwe Gronostay, Lucas Vis, Gabriel Chmura, Gerard Korsten, David Porcelein).

• KAMERMUZIEK

Irene Maessen is een veelgevraagd kamermuziekzangeres. Als soliste trad zij op met het Schönberg Ensemble, Ensemble Wendingen, Nieuw Ensemble, Nederlands Blazers Ensemble, Doelen Ensemble, Gaudier Ensemble, Combattimento Consort, Calefax Rietkwintet, Gauguin ensemble, Leo Smit Ensemble en het Mondriaan Kwartet.

• FESTIVALS

Ze heeft haar medewerking verleend aan het Holland Festival, de Kro concertserie, de VARA matinee, het Gergiev Festival, het Grachtenfestival, Asian Contemporary Music Festival in Seoul, het Festival van Vlaanderen, het Festival Classique in Den Haag en de ROBECO-concerten in het Concertgebouw van Amsterdam.

• HEDENDAAGS

Tevens legt zij zich toe op de hedendaagse muziek en heeft zij vele nieuwe werken in première gebracht, waaronder liederen en opera’s, die speciaal voor haar gecomponeerd zijn. 2014 kwam de CD “Inspired by Poetry” uit met vocale composities van haar zus, componiste Sylvia Maessen.

• RADIO/CD

Uitvoeringen door Irene zijn veelvuldig op de radio te horen. Ze werkte mee aan een groot aantal CD producties met portretten van oa. Nederlandse/Joodse componisten. In 2006 kwam haar CD ‘Reflections’ uit met Franse en Nederlandse vocale muziek uit de 20e eeuw. Samen met fluitiste Eleonore Pameijer en pianist Rudolf Jansen maakte zij in 2008 de CD ‘Les chemins de l’amour’ met muziek van Debussy, Ravel, Poulenc, Satie, Roussel en Caplet. Bekijk de volledige CD lijst op de website.

• DOCENT

Van 2007 tot 2020 is zij verbonden geweest aan het Artez conservatorium te Arnhem als docent klassieke zang van de Muziektheaterafdeling. Irene geeft met veel plezier individueel zangles, maar ook workshops ensemble zingen en koortrainingen. Van 2012 tot 2018 was zij voorzitter van de beroepsvereniging NVZ (Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen).

• DIRIGENT

Vanaf 2019 is Irene dirigent van het Zaltbommels Kamerkoor. Zij geven geregeld concerten in Zaltbommel, oa met kerst in de St.Maartenskerk en in de Gasthuiskapel oa. tijdens het Emmy Verhey Festival. Ook geven zij lokatie-concerten in de Gelderse kastelen Loevestein, Doorwerth en Ammersoyen.

(2021)