Dirigent

 

Kansen 
Begin 2019 kwam het Zaltbommels kamerkoor zonder dirigent te zitten en werd ik gevraagd in te vallen om een serie concerten voor te bereiden. Vervolgens ben ik er niet meer weggegaan. De verstandhouding was meteen goed en ik kon mijn muzikale bagage overbrengen op de zangers, tevens hen ook vocaal wegwijs maken. Sindsdien zet ik mijn muzikale ervaring in om samen met het koor het avontuur aan te gaan. Daarbij is de ontwikkeling van verschillende stijlen een leidraad. 

Communicatie
Een dirigent is op de eerste plaats verantwoordelijk voor de groepsdynamiek van de zangers, als die in orde is, is er ruimte voor communicatie. Communicatie via de muziek. De dirigent leidt de zangers door de muziek die ze zingen. Achtergrond informatie over de muziek is belangrijk, uit welke periode komt deze muziek? Weten waar je over zingt, tekst uitbeelding in de muziek, en nog heel veel meer valt er te leren over muziek.

Leren studeren
En al die noten die we moeten zien te raken! Het is belangrijk dat elke zanger leert zelfstandig stukken in te studeren, weer met als basis, het combineren van tekst, ritme, melodie, harmonie, dynamiek, tekstbegrip, klank, uitspraak, etc….het vinden van de balans tussen cognitie en intuïtie.

 

Zaltbommels kamerkoor